maanantai 8. huhtikuuta 2013

keskinkertaisuus – riski vai mahdollisuus

Edesmenneet viikot ovat saaneet mut kokemaan syvää keskinkertaisuutta. En lukenut kirjoituksiin yhtä paljon kuin ystäväni. En ole käyttänyt jokaista liikenevää sekuntia pääsykokeita ajatellen (tai niiden eteen jotain tehden). En ole koskaan käynyt zumbassa enkä edes osta reilun kaupan banaaneja. En myöskään ole heittänyt asioitani hunningolle, jättänyt syömättä tai viettänyt iltojani potkiskellen pizzerioiden ikkunoita. Keskinkertaisuus on melko helppoa, sillä se ei vaadi suunnattomia panoksia puoleen tai toiseen. Mielentila voi olla täysin lamaantunut, eikä se tuhoa keskinkertaista suorittamista.

Mulla on keskinkertaisuuden tunteeseen kaksi erilaista suhtautumistapaa. Välillä se on maailman hienoin flow-tila, jossa kaikki on hyvin ja mulla aikaa kävellä kevätauringossa. Hetken päästä ahdistun siitä, etten pysty parempaan tai edes pyri siihen. Toisaalta nautin stressittömästä maailmanrakenteesta, toisaalta stressaan stressittömyyttä. Satunnaisesti uhraan aktiivisesti aikaa ja aivoenergiaa uusien tasojen saavuttamiseen, mikä varmaan pitää yllä mahdollisuutta flow-tilan kokemukseen. Keskinkertaisuuden alarajalla roikkuminen ei kuitenkaan ole vaihtoehto.

Keskinkertaisuus ei taida olla riski eikä mahdollisuus. Se on lyhyen ikäni kestäneen suorittajaelämän hengähdyspiste. Samalla lailla kuin tähtien tavoittelussa, keskinkertaisuudessakin elellään muutamien tulien välissä, mutta rennommin. Flow-ajan määrä kaikessa keskinkertaisuudessani kasvaa prosentuaalisesti koko ajan. Hitaasti. Teoriani mukaan kaikki keskinkertaiset ovat yhtä lähellä tähtiä kuin näiden tavoittelijat (aurinko pois suljettuna vähintään reippaiden neljän valovuoden päässä). Tämä keskinkertaisuus ei ole laatikko asioiden paremmuusjärjestystä varten, vaan elämäntyyli. Keskinkertainen on synonyymi tietylle stoalaiselle mielentyyneydelle ja fengshuille ja downshiftaamiselle ja muille tovereille.

Eihän se oikeasti ole, mutta on mukavaa ajatella jotain oman lokeron ollessa täysin ennustamaton.

Mulla ei ole valokuvia mun uusista hankinnoista. Niitä ovat halogeenilamppu 3 kpl ja vesivärilehtiö 1 kpl. Inhoan ja rakastan hipsterimuokkauksia jokaisessa internetin valokuvassa. Pitäisi käydä leikkuuttamassa hiusten kuolleet latvakarvat pois.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti